top of page
ekologiskbaljvxtfrs_edited.png

 GRODDAD SVENSK 
 VEGOFÄRS 

EKOLOGISK

SVENSK GRODDAD

VEGOFÄRS

En ny generation vegofärs

 

INNEHÅLLER: Svenska groddade ekologiska linser, åkerbönor och gula ärtor.

Färsen är en naturlig råvara med nötig smak och fin textur, helt utan tillsatser. Den är naturligt protein- och fiberrik. Den har ett lågt klimatavtryck och är ett bra val både för hälsan, klimatet och för svensk ekologisk matproduktion.

Färsen är helt vegansk och används på samma sätt som annan vego- eller köttbaserad färs. Den passar utmärkt i bland annat lasagne, köttbullar, bolognese, biffar eller falafel. Den är drygare än vanlig köttfärs då den binder vätska istället för att släppa vätska vid tillagning.

Färsen går lätt att forma går också bra att blanda med vanlig köttfärs för att laga 50/50-rätter (hälften vegetariskt, hälften kött)​​

Vill du veta mer?

 

Hör av dig till oss på info@munkagrodden.se

groddad baljväxtfärs_edited.png
ekologiskbaljvxtfrs_edited.png
2.jpg

Saknar du vår VEGOFÄRS i din livsmedelsbutik?

FRÅGA i butiken så kan de beställa hem!

3.jpg

SNÄLL MOT 
MAGEN OCH
PLANETEN

DÄRFÖR GRODDAR VI FÄRSEN

När baljväxter groddas väcks de till liv – och med det ökar deras näringsvärde naturligt. Groddningen bryter ner ämnen som annars kan hämma kroppens upptag av mineraler, som fytinsyra, och gör näringen mer lättillgänglig. Samtidigt ökar halten av vitaminer, enzymer och antioxidanter.

 

Resultatet? En färs som inte bara är god utan också snällare mot magen och rik på det din kropp behöver.

Gula ärtor.jpg

LÅGT

KLIMATAVTRYCK

 

0,05 C02E PER KILO
 

Åkerbönan – en viktig gröda för framtidens hållbara jordbruk

Åkerbönan, även kallad bondböna, är en av världens äldsta odlade grödor och har stor potential i ett mer hållbart jordbruk. Den är effektiv på att binda kväve naturligt i jorden, vilket minskar behovet av mineralgödsel, och producerar frön rika på protein och näring.

I ett doktorsarbete vid SLU har 220 åkerbönssorter från hela världen studerats. Resultaten visar stor genetisk variation i viktiga egenskaper som blomningstid, höjd, avkastning och näringsinnehåll. Många av dessa egenskaper är starkt ärftliga, vilket är värdefullt för växtförädlare.

En viktig upptäckt är att hög avkastning inte nödvändigtvis innebär lägre proteinhalt, vilket är lovande för utvecklingen av näringsrika, högproducerande sorter. Dessutom har forskningen identifierat genmarkörer kopplade till tio agronomiskt viktiga egenskaper – information som kan påskynda förädlingen av sorter anpassade till svenska odlingsförhållanden.

Forskningen bidrar med viktig kunskap för att ta fram framtida åkerbönssorter med förbättrad näringsprofil och bättre anpassning till klimatet i olika delar av Sverige.

akerbonor.jpg
bottom of page