Frukostbullar på linsgroddar och äpple

September 25, 2019

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.

 

Ingredienser

PORTIONER: 12 bullar

  • 250 g linsgroddar (groddade 2-3 dagar)

  • 2 äpplen

  • ca 4 1/2 dl vatten

  • 12 g torrjäst (12 g motsvarar 1 påse)

  • 2 tsk salt

  • 1/2 dl rapsolja

  • 1 msk ljus sirap

  • 5 dl rågsikt

  • 7 - 7 1/2 dl vetemjöl special
     

Gör så här

Mixa linsgroddarna och äpplena med ca hälften av vattnet i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.

 

Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.

 

Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist hälften av vetemjölet. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.

 

Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Om du vill - Skåra bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.

 

Sätt ugnen på 225°C.

 

Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Våra senaste recept

October 8, 2018

Please reload

#

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Munkagrodden AB

Mästaregatan 1

266 32 Munka Ljungby

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon