Fröbröd med groddade mungbönor
Vi hittade ett recept på fröbröd med mungbönor i senaste numret av buffé och vi har testat det! Vi bakade utan kummin och med groddade mungbönor och serverade med smör, ost och groddar på toppen.
MUMS! 😋
Ingredienser
till 1 limpa
1 dl torkade mungbönor (1 dl torkade motsvarar 3 dl blötlagda) eller groddade mungbönor
ca 1 l kokande vatten
2 dl solrosfrön
2 dl havregryn
1 1/2 dl vita sesamfrön
2 msk chiafrön
1 dl sötmandel
3 msk fiberhusk
2 tsk salt
3 dl kallt vatten
1 msk honung
3 msk olivolja
(1 msk stött kummin) Skölj de torkade mungbönorna. Lägg dem i en bunke och slå över kokande vatten. Låt ligga i blöt över natten eller minst 8 timmar. Häll av och låt rinna av väl. ELLER använd groddade mungbönor 2-3 dagar. Blanda de blötlagda mungbönorna och alla torra ingredienser i en bunke. Rör ihop vatten, honung och olja och häll det över fröblandningen. Blanda ihop.Tryck ut smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter (för 1 limpa). Låt stå ca 3 timmar i rumstemperatur. Sätt ugnen på 175°C. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 70 minuter. Låt brödet svalna i formen.